Prikkelbare darm
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Wist je dat tot wel 20% van de Westerse bevolking worden gediagnosticeerd met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)? Vooral jongvolwassen vrouwen hebben er last van. PDS behoort tot de zogenaamde functionele maag-darmklachten (buikklachten). Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten wel aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. De klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm en het geeft diarree en/of verstopping en soms heftige buikpijn.
De precieze oorzaak van die gevoelige darmwand en bewegingen van de darm is niet altijd bekend en waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren, zoals stress en verkeerde voeding.
Die verkeerde voeding hoeft niet perse een ongezonde voeding te zijn. Sterker nog, als iemand gezonder gaat eten door bijvoorbeeld meer groenten en fruit te eten, kunnen de klachten erger worden! Hoe kan dat?
In vooral koolhydraatrijke voedingsmiddelen zitten Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen. Afgekort noemen we dit FODMAPs. Wat hebben deze te maken met PDS?
· FODMAPs zijn geen ingrediënten, allergenen of eiwitten, het zijn een groep van koolhydraten. FODMAP’s zijn te vinden in een breed scala van levensmiddelen, van appels tot melk en van honing tot bruine bonen. Deze koolhydraten worden slecht tot niet opgenomen in de darm en kunnen bij sommige mensen maagklachten en darmklachten veroorzaken.
· Als je aanhoudende maagdarm-klachten hebt, zou het FODMAP-arm dieet kunnen helpen. Het dieet moet nauwlettend worden gevolgd waarbij in het begin specifieke voedingsmiddelen en ingrediënten moeten worden vermeden. Het FODMAP-arm dieet bevat gelukkig nog veel lekker en gezond voedsel, zoals fruit (bananen, aardbeien, kiwi’s), groenten (aardappel, courgette, paprika, pompoen), rijst, quinoa, noten, zaden, vlees, eieren en nog veel meer. Ik heb vele suggesties voor lekkere recepten voor je!
· FODMAP’s zijn niet ongezond of slecht, ze zijn gewoon niet goed voor iedereen. Net als met gluten reageren sommige mensen sterk op voedingsmiddelen die hoog zijn in FODMAP’s. Anderen hebben helemaal geen last van FODMAP’s en zouden deze dan ook niet moeten mijden. Mensen zonder darmklachten hoeven dit dieet dus niet te volgen.
· Het FODMAP-arm dieet is geen wondermiddel. Elk lichaam is anders. Veel mensen met PDS zullen een ongelooflijke verbetering van de gezondheid zien door het verminderen van hun FODMAP-inname, anderen zien weinig of geen effect. Daarbij spelen andere factoren zoals stress, omgeving en verandering van werk of leefsituatie ook een rol en kan niet altijd met alleen een dieet klachtencontrole worden bereikt. Het beste is dan ook om het dieet onder begeleiding te doen bijvoorbeeld met een diëtist die gespecialiseerd is in het FODMAP-arm dieet.
· Als je het FODMAP-arm dieet overweegt, is het verstandig om daar deskundige begeleiding en ondersteuning bij te zoeken. Het is namelijk lastig zelf uit te zoeken welke voedingsmiddelen je kan eten en welke je moet vermijden. Ook wil je geen tekorten in je voeding oplopen. Makkelijk is het (in het begin) niet, dus wat hulp kun je vaak wel gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om informatie uit een juiste, betrouwbare bron te krijgen en niet alles over te nemen wat op internet wordt gezet. Een diëtist die ervaring heeft met het FODMAP-arm dieet kan je helpen. Zo vermijd je niet onnodig bepaalde (gezonde) voedingsmiddelen en kan je lekker, gevarieerd, voedzaam én FODMAP-arm eten.
Heb je onduidelijke darmklachten die waarschijnlijk met je voeding te maken hebben of heb je geen normale ontlasting? Het FODMAP-arm dieet kan echt helpen. Ik zoek het graag met je uit.